Čtěte magazín Gastrotip.cz
pro odborníky
a přátele gastronomie
Vybíráme z obsahu:
PROSTŘENÝ STŮL
Jak prostřít jídelní stůl? Nejprve se prostřou talíře, mělký talíř jako první, hluboký talíř pokládáme na něj. Příbory se skládají vedle sebe tak, jak se budou používat.Jak prostřít jídelní stůl?
Nejprve prostřeme talíře. Mělký talíř pokládáme jako první, hluboký na něj.
Příbory se skládají vedle sebe tak, jak je budeme používat. Vidličku položíme doleva, před ní předkrmovou vidličku. Vpravo se zakládá nůž, čepel směřuje vždy k talíři. Vedle pak položíme lžíci a v případě předkrmu, i předkrmový nůž. Na dezert používáme dezertní příbor, který se skládá z menší lžičky a vidličky. Vždy se umisťuje nad talíř, ostří vidličky směřuje doprava, nad ní do protisměru položíme lžičku. Salátová miska patří doleva nad příbor.
Následně umístíme skleničky. Pokládáme je do horní pravé části od talíře, staví se zešikma anebo do trojúhelníku. Na každý nápoj máme jinou sklenici.
Jídelní příbory (20)
Porcelán (16)
Melamin (20)
Sklo (20)
Stolní nádoby (20)
Mlýnky a menážky (24)
Stolování a prostírání (20)
Popelníky (16)